ALAN BAZLI ÖĞRETİM PROGRAMI İNCELEMELERİ

ALAN BAZLI ÖĞRETİM PROGRAMI İNCELEMELERİ

ALAN BAZLI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILDI

28.04.2023 110

28-04-2023

ALAN BAZLI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

 

      Öğretim programları, eğitimin genel amaçlarında tanımlanmış olan insan tipini yetiştirmeyi amaçlayan kuramsal ve uygulamalı yapılardır. Özellikle son yıllarda birçok ülkede yapılandırmacı öğrenme kuramlarıyla öğretim programlarının alt yapısı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

 

      Öğretim programları her ders için ayrı ayrı hazırlanmış olup; ders içeriğine, öğrenci seviyesine, uygundur. Öğretim programının bazı derslerde uygulanması için okulların fiziksel koşulları uygun değildir. Aynı şekilde bazı derslerin etkinliklerinin yıl içinde yetiştirilmesinde zorluklar yaşanmaktadır. 

 

       Öğretim programları öğrenciler için uygun öğrenme ortamları oluşturmayı, öğrencileri iş birliği içinde çalışma becerileri kazandırmayı, dersleri öğrenci merkezli işlemeyi, öğrencileri etkin öğrenen yapmayı, öğrencilerin ulusal ve evrensel değerlere karşı duyarlı olmalarını hedeflemektedir.

 

       Sonuç olarak öğretim programları öğrencilerin sebep-sonuç ilişkisi kurma, akıl yürütme, eleştirel düşünme, görsel sunu-görsel okuma, araştırma ve girişimcilik gibi üst düzey becerilerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Öğretim programları geleneksel öğretimde baskın olan ezbercilik yerini merak duyma, kuşku duyma, deneyerek yapma, araştırma yapmaya bırakmıştır. 

 

      Öneri olarak; öğretim programlarının başarılı bir biçimde uygulanabilmesi için öğretmenlerin program geliştirme uzmanlarınca desteklenmeleri, kapsamlı hizmet içi eğitim seminerlerinden yaranmaları sağlanmalıdır.